Alrijne Ziekenhuis, Leiderdorp

Het Alrijne Ziekenhuis is onderdeel van Alrijne Zorggroep, waaronder ook de Verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn vallen. Bij Alrijne Zorggroep werken ruim 3700 medewerkers. Het Alrijne Ziekenhuis waar 252 medisch specialisten werkzaam zijn en heeft 497 bedden, verdeeld over de drie ziekenhuislocaties in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. Kropman Contamination Control renoveert 10 operatiekamers inclusief opdekkamers voor het Alrijne ziekenhuis locatie Leiderdorp.

Upgrade

De huidige operatiekamers in het Alrijne ziekenhuis locatie Leiderdorp waren na jaren van intensief gebruik aan een upgrade toe. Vanwege het Covid-19 was er een reductie van de reguliere zorg en de OK-capaciteit. Kropman Contamination Control werd gevraagd om deze rustigere periode te benutten en juist nu de OK’s en opdekruimten te renoveren.

Daarnaast staan zaken zoals duurzaamheid en energie besparing hoog op de agenda van het ziekenhuis Dit geldt niet alleen voor de operatiekamers, maar voor het gehele ziekenhuis. Naast het besparen van energie is het verbeteren van de kwaliteit altijd een wens van het ziekenhuis. Hierbij moet gedacht worden aan het zo goed mogelijk beschermen van patiënten en medewerkers tegen infecties.

Kwaliteit verbeteren en energie besparen

Bij Kropman Contamination Control adviseren en helpen we al onze klanten met het verbeteren van de kwaliteit en het besparen van energie. Voor het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is er gekeken naar een renovatie plan dat de dagelijkse gang van zaken zo min mogelijk zou verstoren. De kwaliteit verbetering worden doorgevoerd op meerdere disciplines. Als eerste wordt alle verlichting in de operatie kamers en isolatie ruimten vervangen door LED verlichting, deze verlichting bespaart energie en een levert een hogere lichtopbrengst op. Verlichting in een ziekenhuis is gemiddeld verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de energiekosten. Kitnaden worden gecontroleerd en opnieuw afgedicht zodat geen ongefilterde lucht het operatiegebied kan instromen. Verder worden de HEPA filters vervangen door energiezuinige membraan filters (PTFE/teflon) die maximale filtratie combineren met een lage weerstand (energieverbruik). De ventilatie behoefte (elektrische ventilatoren) van een gemiddeld ziekenhuis is gelijk aan ongeveer 35% van een ziekenhuis. Tenslotte wordt een randafscherming rondom het inblaasplenum in de operatiekamer aangebracht die de luchtstroming versterkt waardoor een groter beschermd gebied ontstaat.


De OK’s en de opdekruimten worden opgeleverd door middel van kwalificatie metingen. Hiermee wordt aangetoond of de ruimten voldoen aan de gestelde eisen. De volgende metingen zijn uitgevoerd:

  • Kritische parameters: Luchthoeveelheid- en luchtsnelheidsmetingen van de down flow, bepaling van circulatievoud, integriteittest van en drukverschilmeting over de geïnstalleerde HEPA-filters, drukverschilmeting van de omliggende ruimten inclusief luchtstromingsbepaling, temperatuur en relatieve vochtigheidsmetingen.

  • Prestatie parameters conform RL-7: classificatie conform prestatieniveau 1, deeltjesmetingen ter bepaling stofclassificatie, hersteltijd meting ter bepaling doorspoelend vermogen, bepaling beschermingsgraad om de grootte van het beschermde gebied te bepalen.

Vorige
Vorige

Tiofarma, Oud-Beijerland

Volgende
Volgende

Produlab Pharma, Raamdonksveer